Scurt istoric

Chiar daca legea s-a modificat recent, în anul 2012 noi deja puneam bazele ASOCIAȚIEI NEWCO & AMICII (ANA), cu scopul declarat de a integra în câmpul muncii persoane cu dizabilități, ceea ce am și făcut; astfel, în 2013 am obținut de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Autorizația nr. 1231/04.01.2013, prin care ATELIERUL PRIETENIA (parte a asociației noastre) a fost autorizat să funcționeze ca unitate protejată. 

A urmat o perioadă extrem de frumoasă în activitatea noastră, am creat și am vândut produse și servicii la a căror realizare au participat persoane cu handicap, am organizat evenimente cu și pemtru persoanele cu dizabilități, am investit în ample campanii de conștientizare a populației cu privire la economia socială.

Din nefericire, au apărut și o serie de oportuniști, care au detrunat legile de la scopul lor (se cheamă abuz de drept!), astfel că, în 2017, legiuitorul a modificat legea 448/2006, nemaiacordând facilități fiscale agenților economici care aveau parteneriate cu unități protejate. Chiar dacă a urmat o perioadă extrem de dificilă pentru noi, nu am desființat posturile persoanelor cu handicap; au rămas angajații și prietenii noștri și ne mândrim cu asta.  

Cu ajutorul consultanților, am explorat noi căi legale pentru a activa în domeniul economiei sociale. Astfel, în 2018 am obținut Autorizația cu numărul 001/03.03.2018, act administrativ care ne conferea statutul de întreprindere socială.

A urmat o perioadă în care am inițiat noi proiecte menite să sprijine incluziunea socială a persoanelor vulnerabile, reușind să ne păstrăm angajații și să ne respectăm angajamentul asumat față de aceștia dar și față de categoria socială din care fac ei parte; de la angajarea unui psiholog și asistarea continuă a persoanelor vulnerabile, până la organizarea de evenimente caritabile, am făcut ceea ce ne-a stat în putință pentru a-i onora pe cei mai puțin privilegiați.