Despre noi

Cine suntem?

Centro Social este o persoană juridică de drept privat, autorizată să funcționeze ca unitate protejată, conform legii 448/2006 (cf. Autorizației 71/25.02.2021), însă experiența noastră în domeniul economiei sociale este mult mai amplă. Astfel, avem posibilitatea de autofinanțare prin desfăşurarea de activităţi comerciale, de producţie şi distribuţie a unei game variate de produse, predominant, produse de curăţenie şi cosmetice, pentru uzul intern al companiilor care le achiziționează.

Ce produse oferim?

În ceea ce privește produsele de curățenie, acestea diferă în funcție de domeniul utilizării și pot fi achiziționate la diferite gramaje. Gama de detergenți cu pulverizator la 750 ml vizează țesături, vase metalice, ferestre, dar și suprafețe din lemn. De asemenea, oferta include degresant pentru curățarea cuptorului, soluții anticalcar, dar și detergent universal cu miros de lavandă, toate cu pulverizator. O altă opțiune o reprezintă produsele la 5 litri, atât pentru textile, cât si pentru suprafețe tari, poroase sau pentru pardoseli. Fiecare dintre ele are concentrație diferită si necesită diluție. Detergenții pot avea parfum de vanilie sau lavandă, dar unii conțin și ceară de albine și săpun natural, acesta din urma putând fi folosit pentru curățarea perfectă a lemnului, oferindu-i protecție și strălucire.

Gama de produse cosmetice este variată în funcție de arome/miros și gramaj. Pot fi achiziționate săpunuri lichide și geluri de duș cu portocale, scorțișoară și argan sau proteină de lapte. Totodată, printre produsele fabricate, se află diverse tipuri de hârtie igienică sau prosoape de hârtie, în pachete de diferite mărimi.

Ce beneficii oferim?

În prezent, pot fi deduse din obligația de plată către bugetul de stat, doar produsele și serviciile realizate prin propria activitate a persoanelor cu dizabilități. 

Pentru claritate, redăm extras din textul art. 78 din legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată:

Alin. (2) Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private

care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de 

cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.

Alin. (3) Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condițiile prevăzute la alin. (2), pot opta pentru una dintre următoarele obligații:

  1. să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară  garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;
  2. să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând echivalentul a minimum 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentând diferența până la nivelul sumei  prevăzute la lit. a) să achiziționeze, pe bază de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unități protejate autorizate.

*(la 24-08-2020, Alineatul (3) din Articolul 78 , Capitolul V a fost modificat de Punctul 3,

ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 193 din 21 august 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 767 din 21 august 2020)

Cu titlu de exemplu:

La 100 de angajați, o companie care nu angajează 4 persoane cu handicap ar putea achiziționa lunar de la Centro Social, detergenți în valoare de 4.600 Lei (4 x 50% din 2.300 lei), sumă care poate fi dedusă  integral din obligația de plată către bugetul de stat.

Cu ce anume ne diferențiem față de alte entități similare?

avem experiență în ceea ce privește economia socială,
am activat în acest sector chiar și atunci când nu am avut beneficii pecuniare,
am construit sistematic și am contribuit constant la incluziunea socială a persoanelor cu handicap,
avem resursele necesare (valori, experiență, infrastructură) pentru a deveni un partener durabil pentru absolut orice agent economic.